Кількість
|
Вартість
|
||
|
Ножі майстрів Тоса здавна славляться дуже високою якістю та надійністю і представлення не потребують. Регіон, де виробляють ці ножі, знаходиться на одному з південних островів Японії (о. Сікоку) і широко відомий фестивалями ножових майстрів і виробників найрізноманітнішого різального інструменту. Інтерес професіоналів різних галузей, що використовують ножі, колекціонерів, а також просто любителів цієї тематики викликає як високу майстерність виробників та відмінну якість продукції, так і те, що через високу конкуренцію ковалів у даному регіоні можна придбати ексклюзивні зразки ножів із кращих сортів сталі ( таких, як, наприклад, Aogami) за відносно невисоку ціну. Причому Tosa продає, як вироби готові до використання, так і мечі окремо (виробники ножів у Японії, як правило, це роблять вкрай неохоче), а рукоятку можна зробити на власний розсуд, це буває дуже зручно. Представлені ножі виготовлені компанією Tadayoshi forging company під керівництвом майстра Tadayoshi Saku.
Ніж Deba, по суті справи кухонний тесак, через свою спеціалізацію малопридатний для використання на європейській кухні, але є практично візитною карткою японської ножової індустрії. Як не дивно, багато своїх колекцій японських ножів починають не з багатофункціональних Сантоку або Петті, які легко адаптуються під будь-які потреби європейської кухні, а саме з Деби, як найбільш яскравого представника японської екзотики.
Deba – це масивний ніж-тисак із товстим обухом. Цей вид ножів має величезну кількість модифікацій за розмірами та товщиною залежно від передбачуваного застосування. Звичайна довжина леза 165-220мм, хоча зустрічаються і менші і набагато більші мечі. Товщина обуха варіюється від 5 до 13мм. Має одностороннє заточування. В основному, Deba призначена для грубої обробки риб'ячих туш, відділення голів і хвостів. Широке обухе зручне для того, щоб тиснути на клинок зверху. Класична Deba має специфічне заточування, що визначає функціональне призначення окремих ділянок клинка. Зона близько п'яти - відділення риб'ячих голів, де необхідна не так гострота, як стійкість до затуплення. Середня зона клинка, що використовується до основного, для відділення риб'ячого хребта від філе. Сектор ріжучої кромки біля вістря, як і район близько п'яти не повинен бути таким гострим, як середина, щоб було зручніше відокремлювати філе від хребта. У реаліях європейської кухні Deba, якщо не є декорацією, то використовується в основному як тесак, тому заточується по всій довжині РК однаково.
Кухонні ножі Deba від компанії Tadayoshi forging - це виконані зі сталі, яка називається білий папір або Широгамі (Shiro Kami), це найбільш часто застосовувана сталь для цього типу ножів. Клинок – двошаровий, традиційний для одностороннього заточування. З увігнутого боку – твердіший шар, з опуклою – м'якший. Ножі Deba мають односторонню заточку, що не зовсім звично для європейського користувача, але ніяк не благає всіх інших позитивних якостей ножа і до того ж досить швидко можна звикнути.
Довжина клинка Deba від компанії Tadayoshi forging складає 165мм. Висота клинка – 53мм, а ширина у обусі – від 8 до 3мм. Ніж має традиційну для японських кухонників магнолієву рукоятку із пластиковим болестером. Рукоять, на відміну більшості ножів інших виробників розкрита спеціальним лаком і вимагає додаткової обробки. Варіант одностороннього заточення зроблено під роботу правою рукою – тобто. під правшу. Вага ножа – 300 грам. Ніж заточений та повністю готовий до роботи.
Країна походження - Японія
Виробник - Tadayoshi forging company
Твердість – 61 HRC
Вага – 300 г.
Висота леза - 53мм
Довжина леза - 165мм
Марка сталі - Широгамі (Shiro Kami)
Матеріал рукояті - деревина магнолії
Тип - Deba
Товщина обуху – від 3 до 8мм