Ніж Деба, по суті справи кухонний тесак, через свою спеціалізацію малопридатний для використання на європейській кухні, але є практично візитною карткою японської ножової індустрії. Як не дивно, багато своїх колекцій японських ножів починають не з багатофункціональних Сантоку або Петті, які легко адаптуються під будь-які потреби європейської кухні, а саме з Деби, як найбільш яскравого представника японської екзотики.
Deba – це масивний ніж-тисак із товстим обухом. Цей вид ножів має величезну кількість модифікацій за розмірами та товщиною залежно від передбачуваного застосування. Звичайна довжина леза 165-220мм, хоча зустрічаються і менші і набагато більші клинки. Товщина обуху варіюється від 5 до 13 мм. Має одностороннє заточення. В основному, Deba призначена для грубої обробки риб'ячих туш, відділення голів і хвостів. Широке обухе зручне для того, щоб тиснути на клинок зверху.
Класична Deba має специфічне заточення, що визначає функціональне призначення окремих ділянок клинка. Зона близько п'яти – відділення риб'ячих голів, де потрібна не так гострота, як стійкість до затуплення. Середня зона клинка, що використовується до основного, для відділення риб'ячого хребта від філе. Сектор ріжучої кромки біля вістря, як і район близько п'яти не повинен бути таким гострим, як середина, щоб було зручніше відокремлювати філе від хребта. У реаліях європейської кухні Deba, якщо не є декорацією, то використовується в основному як тесак, тому заточується по всій довжині РК однаково.
Кухонні ножі Deba від компанії Osaka Hamono - це виконані зі сталі, яка називається білий папір або Широгамі (Shiro Kami), це сталь, що найбільш часто застосовується для цього типу ножів. Клинок – двошаровий, традиційний для одностороннього заточування. З увігнутого боку – твердіший шар, з опуклою – м'якший. Ножі Deba мають одностороннє заточення, що не цілком звично для європейського користувача, але ніяк не благає всіх інших позитивних якостей ножа і до того ж досить швидко можна звикнути.
Довжина клинка: 165мм.
Висота клинка: 50 мм
Ширина в обусі: 7мм.
Ніж має традиційну для японських кухонників магнолієву ручку з пластиковим болстером. Ручка нічим не оброблена і перед початком експлуатації, її краще просочити спеціальним маслом. Варіант одностороннього заточення зроблено під роботу правою рукою – тобто. під правшу.
Вага ножа – 275 грам.
Ніж заточений та повністю готовий до роботи.